3 січня 2013 р.

Начерки і замальовки

Начерк - це швидкий лаконічний малюнок з натури, по пам'яті  або за уявою невеликого розміру.


Навіщо робити начерки?

Це найвірніший спосіб навчитися малювати. Начерки розвивають найважливіші для художника якості - гостроту зору  і тверду руку.  Або, якщо хочете, вміння побачити головне та швидко це намалювати, тобто теж саме.

Скільки часу малюють начерк?

Від декілька секунд і приблизно до 20 хвилин. Начерки від 10 до 20 хвилин більш детальні, їх називають замальовками. Слідкуйте за часом. Якщо Ви малюєте довше, ніж 20 хвилин, це означає, що Ви застрягаєте на непотрібних речах, малюєте занадто повільно, не схоплюєте головне. Таке малювання не є начерком, і не несе користі начерку.

Тож як правильно малювати начерк?

Розмістіть предмет правильно на папері, у композиційному центрі. Під час малювання дивіться на натуру більше, ніж на свій малюнок. Намагайтеся поступово вести одну продуману лінію замість безлічі дрібних та невпевнених. Робіть різну товщину цієї лінії. Грайтеся нею, насолоджуйтесь процесом, шукайте в своєму начерку красиві місця і не чіпайте їх більше, щоб не зіпсувати. Шукайте в натурі різницю: різні розміри предметів, нахили ліній, тон.

Чим малювати?

Малювати можна будь-чим, що малює. Приведу не повний перелік матеріалів для начерків: простий олівець (найкращі найм'якіші: 6В або 8В), кольорові олівці, інші олівці, будь-які ручки, маркери, фломастери, рейсфедери, будь-яка туш (пером або пензлем, хоч пальцями), крейда, вугілля, пастель, сангіна, сепія, соус, акварель, гуаш, олійні фарби, і так далі.

Що можна малювати?

Малювати можна все, що Ви бачите навколо себе: побутові предмети, одяг, взуття, тканини, рослини, вулиці та будинки, людей, тварин, себе у дзеркалі, копії картин чи начерків відомих художників та інше.

Який розмір паперу брати?

Для початку не більше А4. Можна починати з А4 чи А5. Коли почнете відчувати себе впевнено, можна перейти на А3.

Які бувають начерки?

Їх можна виконувати лінією, штрихом або плямою, можна комбінувати ці графічні засоби.

Скільки  потрібно зробити начерків, щоб навчитися класно малювати?

Багато. Від кількохсот. Але віртуозне малювання варте того, подивіться лише на начерки відомих художників. До речі, людина, яка вільно володіє начерком, малює постійно, тому що їй подобається дивувати інших своїми творіннями. Бо це - рідке вміння, яке далося лише завдяки малюванню впродовж декількох років. І таких людей насправді небагато.
Чим раніше Ви почнете, тим скоріше навчитесь.

Анрі Матісс "Жіночий портрет". Лінійний начерк вугіллям. 
Михайло Врубель "Біла азалія з листям". Папір, простий м'який олівець, акварельна підкладка. Щільний штрих утворює пляму. 
Лілія Мустафіна-Хазієва "На дворі". Папір, акварель. Начерк плямою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар